Op zoek naar het Oer-IJ

Opdracht
Tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad ligt een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ. Een grillige vertakking van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Een uniek landschap. Een bewonersinitiatief is gestart om dit prachtige gebied als aardkundig monument goed op de kaart te zetten.

Voor een breed publiek moet er een verbinding worden gelegd tussen de informatie van de tentoonstelling in het Huis van Hilde (archeologisch centrum van de provincie Noord-Holland) en de mogelijkheden om kennis te nemen van het landschap waar die geschiedenis nog tastbaar aanwezig is.

Het doel van het project is om het Oer-IJ sterk te profileren en consumenten zich bewust te laten maken van de bijzonder waarden die dit gebied vertegenwoordigt. Daarbij wordt ook toegewerkt naar een toename van het aantal bezoekers en toeristisch en recreatieve bestedingen.

Gemaakt
Beleef het Oer-IJ valt uiteen in twee onderdelen die conceptmatig met elkaar zijn verbonden. Dit zijn de onderdelen:

1. Virtueel Buitenmuseum Oer-IJ
Het virtueel “Buitenmuseum” is een museum per fiets wat deels digitaal en deels fysiek aanwezig is. Het is een virtueel museum op je smartphone die start bij het Huis van Hilde. Vervolgens wordt je door je smartphone genavigeerd over een route in het Oer-IJ, waarbij je onderweg het museum beleeft. Belevingsvolle informatie wordt gegeven in de vorm van filmpjes, audio, foto’s en teksten afgewisseld door fysiek aanwezige elementen in het landschap.

Als bezoeker kies je vooraf je gewenste museumroute en krijg je gekoppeld aan het thema tot de verbeelding sprekende verhalen en informatie.

  

2. Op zoek naar het Oer-IJ
Ter ondersteuning van de fietsroutes, is een boek geschreven. Het doel van het boek is om mensen te verleiden het museum te beleven, extra informatie te geven of achteraf als naslagwerk. Het boek bevat waardevolle verhalen die op een aansprekende manier worden verteld. Het virtuele “Buitenmuseum” brengt het boek tot leven en geeft een extra beleving onderweg.

In het boek zit een vouchercode waarmee de consumenten de museumroutes direct op hun smartphone kunnen downloaden.

    

Het Oer-IJ bestaat uit:
Een boek met het verhaal van het Oer-IJ
Inlogcode voor twee digitale routes in de RoutAbel app

Opdrachtgever
Stichting Oer-IJ

Buitenmuseum Lochem

Buitenmuseum Lochem

Opdracht
Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Lochem en ook de stad Lochem niet over voldoende waarneembare historische objecten beschikt die een bezoek aan Lochem van Nederlanders of buitenlanders rechtvaardigen. Wel zijn er de nodige boeiende verhalen om dat bezoek te stimuleren. Deze verhalen moeten op een boeiende manier verteld worden.

Er zijn verschillende doelen:

  • De Historische Kring wil vertellen over de geschiedenis van Lochem
  • Eigenzinnig Lochem, een organisatie die werkt aan een stimulans van toerisme, cultuur en ondernemerschap, wil activiteiten ontwikkelen en uitvoeren waarmee ondernemers in de gemeente een grotere omzet kunnen realiseren uit meer bezoekers en meer bestedingen
  • VVV Lochem wil meer toeristen naar de gemeente trekken met een grotere naamsbekendheid en door spraakmakende Lochemse producten in de markt te zetten
  • Gemeente Lochem wil meer ruimte bieden voor burgerinitiatieven, en ook meewerken aan het uitvoeren van die initiatieven op b.v. gemeentegrond

Gemaakt
Wij hebben locaties geïnventariseerd in de gemeente Lochem waar een geschiedkundig verhaal over te vertellen is. De historische verhalen hebben wij kort en bondig en in toegankelijke taal geschreven. Ook hebben wij bijpassende beelden gezocht, zoals foto’s van vroeger, een oude kaart of prent. Dit bij elkaar maakt het een harmonisch geheel.

  

Binnenkort wordt dit project aangevuld met een digitale wandelroute langs deze infopanelen die in Lochem staan. Deze route neemt je mee terug in de boeiende geschiedenis en geeft je nóg meer informatie over Lochem en haar prachtige omgeving. In tekst, beeld en geluid.

Buitenmuseum Lochem bestaat uit:

  • 32 historische panelen in de gemeente Lochem (teksten schrijven, passend beeld zoeken)
  • Ontwerp, productie en plaatsing van de informatiepanelen
  • Vervolg: digitale wandelroute in de RoutAbel app ontwikkelen langs de historische panelen

Opdrachtgever
Gemeente Lochem i.s.m. Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem en Eigenzinnig Lochem

Dijkgeheimen margot ribberink

Dijkgeheimen

Opdracht
Een breed publiek prikkelen om het Land van Maas en Waal per fiets te ontdekken. Waarbij het publiek liefst ook gebruik maakt van horeca, attracties bezoekt en winkelt.

Gemaakt
Met de fietsroutes door het gebied geven we het publiek informatie, eye-openers en anekdotes.
Dit gebeurt op een luchtige manier, die hen op een nieuwe manier naar het rivierlandschap laten kijken. Wat alledaags lijkt, wordt bijzonder, wat waar lijkt wordt ontmaskerd, wat verstopt is, wordt zichtbaar.

Op iedere fietstocht worden zo’n 10 ‘dijkgeheimen’ onthuld. Wat doen die mysterieuze huisjes langs de dijk, waar geen leven lijkt? Waarom slingeren dijkweggetjes zo vaak? Fietsers duiken via filmpjes op de app extra diep in de dijkgeheimen. Al fietsend langs gemalen, boerderijen, steenfabrieken en kastelen biedt Dijkgeheimen een wereld vol waterverhalen.

De informatie geeft ook verdieping – o.a. via filmpjes in de RoutAbel app – en via de koppeling met Facebook voor kijkjes achter de schermen en meer informatie.

Dijkgeheimen bestaat uit:

  • 2 digitale fietsroutes, te downloaden in de RoutAbel app
  • 2 fietsroutes in een gedrukte routebundel
  • Een Facebook-account om meer informatie en inkijkjes te geven, een Twitter-account om de toerist te activeren
  • Weervrouw Margot Ribberink, bekend van RTL4 en Omroep Max, is het gezicht van de routes

Opdrachtgever
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Wat doen wij

Het begint bij de vraag van de opdrachtgever. Vervolgens ontwikkelen wij een passend routeconcept. Van idee tot concreet eindproduct. Denk daarbij aan ontwerp en realisatie van een wandel- of fietsknooppuntennetwerk. Lees verder

Monitoring routes

Monitoring

Wij kunnen het gebruik van de routeproducten monitoren. Dit doen wij o.a. online analyses en RoutAbel app analyses, met de Robinson teller en het dashboard SLIM Buiten!

Door slimme technologieën kunnen wij o.a. in recreatie en toerisme het gebruik realtime meten. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van faciliteiten gedetecteerd worden en kunnen we het gebruik van wandel-, ruiter- en fietspaden in kaart brengen. Door voortdurend te monitoren, krijgen we data tot onze beschikking. Met deze data kunnen we de situatie optimaliseren. Ook kan de data toegepast worden in productontwikkeling.

SLIM Buiten! – Internet of things
Steeds meer dingen zijn online, denk aan auto’s, de thermostaat en horloges. Zo is alles met elkaar verbonden en met het internet. Dit wordt wel Internet of things genoemd; het Internet der dingen. Wij maken van statische objecten in de buitenruimte, zoals verkeersborden, lantaarnpalen en toeristische informatiepanelen, slimme producten. Deze objecten worden voorzien van sensoren. Zo kan dit slimme product informatie (data) geven over zichzelf en de ruimte om het object heen. De sensoren sturen de verkregen data door aan onze database. De database zet deze gegevens via diverse applicaties om in bruikbare informatie. Met SLIM Buiten! wordt informatie over objecten in de openbare ruimte Actueel, Betrouwbaar en Compleet vastgelegd en gekoppeld. Fysiek tellen van wandelaars, fietsers en ruiters doen wij met de Robinson teller.

Abelleisure routes

Onze kijk op routes

Er komen steeds meer routes en routenetwerken in ons land. In een dorp, stad, regio of provincie.
Voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en kanoërs. Gekoppeld aan een thema, wel of niet bewegwijzerd en voorzien van informatiepanelen. Lees verder

Marketing routes

Marketing van het routeproduct

Wij denken graag mee over de marketing van het product, zodat recreanten en toeristen de producten en/of routes weten te vinden en gaan gebruiken.

Wij kunnen de uitvoering van diverse marketingproducten verzorgen. Denk aan het ontwikkelen en vormgeven van brochures, boeken, balie-displays voor wederverkopers, maar ook het opzetten en uitwerken van arrangementen.

Voorbeelden

  • Opzetten van samenwerkingen met o.a. boekingskantoren zoals Voordeeluitjes en touroperators als SNP (app verkoop in combinatie met een verblijf)
  • Samenwerkingen met partijen die kerstpakketten en relatiegeschenken verkopen
  • Beurzen; zelfstandig en in samenwerking met toeristische regio’s
  • Internet bannering
  • Social media
  • Strategische cross-selling
  • Joint promotionele acties met merken als Nuon, Menzis, Optimel, KRO en FC Twente

RoutAbel, de Route App

De consument doet steeds meer met zijn smartphone. Daar sluiten wij op aan met RoutAbel, de Route App met ruim 600 leuke digitale fiets-, wandel- en vaarroutes. De gebruiker wandelt, fietst of vaart de leukste routes met de smartphone in de hand. Lees verder

SLIM Buiten! & Robinson teller

Wij kunnen het gebruik van de routeproducten monitoren. Met SLIM Buiten! maken wij de openbare ruimte intelligent. Slimme technologieën geven ons de gelegenheid om op afstand realtime allerlei informatie uit de openbare ruimte te halen. Zoals:Lees verder

HISWA-Vakantievaren

Van de boot af – wandelen – fietsen – genieten! Leuke digitale wandel- en fietsroutes verspreid over Nederland. Deze starten in de buurt van een jachthaven of een stadscentrum. Meer »